• Competitie indeling S.V. Nieuwleusen 1 bekend

• Vrijdag 8 juli heeft de KNVB de competitie indeling voor de standaardelftallen gepubliceerd. Na vijf seizoenen in de Noordelijke regionen, keert S.V. Nieuwleusen terug in het Oostelijke district. In de 2e klasse J wachten onder andere tegenstanders als FC Meppel, Gramsbergen en Vroomshoopse Boys.

Indeling; 2e Klasse J – Oost
    In het seizoen 2022-2023 is S.V. Nieuwleusen ingedeeld in 2J Oost. In een poule van 13 teams, treft het de volgende ploegen;

• DOS ’37 (Vriezenveen)
    • De Zweef (Nijverdal)
    • Den Ham
    • Elim
    • Enter Vooruit
    • FC Meppel
    • Gramsbergen
    • Oranje Nassau (Almelo)
    • PH (Almelo)
    • Sparta Enschede
    • Tubantia (Hengelo)
    • Vroomshoopse Boys

Uiterlijk 27 augustus wordt de nummering, en daarmee het competitieschema, gepubliceerd.
    Op 29 juli wordt de indeling van het bekertoernooi bekend gemaakt, waarna een dag later ook het speelschema van de bekerpoule wordt verwacht.

Hervorming voetbalpiramide
    Met ingang van komend seizoen heeft de KNVB een aantal maatregelen ingevoerd, die zorgen voor een hervorming van de voetbalpiramide. De term ‘piramide’ wordt gebruikt om duidelijk te maken hoe de opbouw van de competitie eruit zou moeten zien. Een ideale piramide bestaat uit een smalle top (een klein aantal teams) en een brede onderkant (veel teams). De hervormingen moeten zorgen voor;

• Meer regionale competities;
    • Betere aansluiting met de Hoofdklasse (wordt 4e divisie);
    • Meer spanning en gelijkwaardigheid op alle niveaus.

In de huidige piramide is sprake van scheefgroei, wat mede komt door de verschuivingen van de zondag naar de zaterdag.

Stap 1: Grote legpuzzel – 53 overstappers
    Zo is het met ingang van het seizoen 2022/2023 voor 1e elftallen, uitkomende in de 1e klasse of lager van het standaardvoetbal, voor het eerst mogelijk om horizontaal over te stappen van de zondag naar de zaterdag of andersom. Dit gebeurt op basis van sportieve prestaties van het afgelopen seizoen.

Landelijk hebben maar liefst 53 clubs gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, waarvan 21 tweede klassers. In alle gevallen gaat het om een overstap van de zondag naar de zaterdag. Zij hoeven dus niet meer onderaan in de voetbalpiramide te starten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Tubantia, dat het afgelopen seizoen degradeerde uit de 1e klasse zondag.

Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de KNVB (link: https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/competitiezaken/63378/horizontaal-overstappen-van-speeldag).

Stap 2: Versterkte degradatie regeling
    Daarnaast geldt er de komende twee voetbalseizoenen (2022-2023 en 2023-2024) een versterkte degradatieregeling. In die twee seizoenen moeten er in totaal 773 eerste elftallen (eerste tot en met vierde klasse) degraderen naar een lager niveau. Dat is noodzakelijk om vanaf het seizoen 2024-2025 tot een optimale voetbalpiramide te komen, met landelijk;

•   8 eerste klassen (zijn er nu 11);
    • 16 tweede klassen (zijn er nu 22);
    • 32 poules met derdeklassers (zijn er nu 42);
    • 64 poules met vierdeklassers (zijn er nu 67), en;
    • 58 poules met vijfdeklassers (zijn er nu 26).

De exacte promotie- en degradatieregeling voor het komende seizoen wordt later gepubliceerd door de KNVB. Maar voor de 2e klasse betekent dit dat er de komende twee seizoenen drie teams extra de gang naar een lagere klasse moeten maken.

Een andere maatregel is dat de 3e en 4e divisie én de eerste klasse gemengd worden ingedeeld. Dat betekent zaterdag en zondag bij elkaar in één poule, waarbij het thuisspelende team de speeldag bepaalt, met uitzondering van principiële zaterdagclubs die het recht op speeldag zaterdag hebben.

Voor meer informatie over de hervorming van de voetbalpiramide verwijzen we naar de website van de KNVB: https://www.knvb.nl/voetbalpiramide

VR1, 2e Elftal en JO19-1 Competities
    Naast de competitieindeling van het 1e elftal zijn ook de indelingen voor het VR1, het 2e elftal en JO19-1 bekend gemaakt.
    Zie de voetbal.nl app voor meer informatie rondom deze indelingen.